Akut skadebehandling

Denne side bør du læse INDEN skaden sker. Altså nu med det samme.

Vi kan for nemheds skyld opdele skadesbehandling af led- & muskelskader (bløddelene) i disse underpunkter:

P – Profylaxe. Hvordan undgår du idrætsskader?
R – Rest. Når skaden er sket, hold skadesområdet i ro.
I – Ice. Nedkøl skaden
C- Compression. Læg stram forbinding om skaden
E – Elevation. Hold skadesområdet over hjertehøjde
D – Doctor. Søg læge

Derefter kommer genoptræningen, men det er en hel anden sag.

P

Du kan undgå mange skader ved at være opmærksom på utilstrækkelig opvarmning,  sko, der gnaver, løse bolde, stålwirer, vand på gulvet, spillere, der går under nettet, manglende væske, træthed,  dårlig form, dårligt underlag, manglende koncentration….

R

Når du har konstateret, hvor skaden er, hvad der er sket (spørg spilleren), så sørg for at han/hun straks holder skadesområdet i ro. Normalt vil enhver, der får en skade i bløddelene reagere ved at sætte eller lægge sig ned. De færreste skader kan løbes væk. Du skal heller ikke lege doktor.

I

Nedkøl det skadede område. Gerne med is eller koldt vand. Sørg for, at spilleren ikke får is direkte på huden. Læg et stykke stof imellem  

C

Læg en stram forbinding rundt om skaden, hvis det er muligt. Det, forbindingen gør, er at den skal forhindre blod og væske at løbe til skadesområdet, så enhver stramt forbinding mellem hjerte og skade er godt. 

E

 Hæv skadesområdet over hjertehøjde. Når alt dette er gjort (ikke nødvendigvis i nævnte rækkefælge, så kan du ikke gøre mere – akut. Du har nu sørget for, at spilleren ikke påfører sig yderligere skader og at de skader, der måtte være sket, er blevet hurtigt og effektivt behandlet. Du har nedsat blod- og væskegennemstrømningen i og omkring skaden. Ro-is-kompression-elevation.

D

Efter at du har førstebehandlet skaden, bør I søge læge. Det kan efterhånden være vanskeligt at finde en skadestue eller et sygehus, der tager imod, men gør det alligevel. Både af helbredsmæssige og forsikringsmæssige årsager, kan det ikke betale sig at lade være. Det kan godt være, at lægen ikke har forstand på netop den skade, men du som træner har slet ikke. 

 Sørg for, at I altid har let adgang til is/isposer/koldt vand og en rulle forbinding til træning og kamp.

581d5872-bd08-4ad8-b83a-ec8ef8f9dcd9

volleytræneren & volleytræning