Stenalder (angrebssystem)

systemer0001

Det simpleste taktiske system, der findes, er skitseret her. Hæveren er til enhver tid den spiller, der befinder sig på position 3. Systemet er et positionsbestemt system, der betyder, at når en spiller i rotationen står på position 3, skal han/hun hæve boldene. 

Fordele:

  1. Ved at placere hæveren midt på nettet, vil skæve bolde og bolde, der ryger over nettet stadig være i spil.
  2. Hæveren skal kun hæve én slags bolde, lige meget om han/hun vælger at hæve til højre eller venstre for sig. Det kan give stabilitet og ensartethed i hævningerne.
  3. Forsvarsspillerne kan se deres hæver og kan spille boldene i retning af denne.
  4. Hvis et hold ikke har en spiller, der decideret er bedre end de andre til at hæve, deles holdet om opgaven og alle får mulighed for at forsøge sig som spilfordeler/hæver.
  5. Alle spillere får mulighed for at smashe
  6. Hæveren har kun 2 muligheder for at hæve til smashere ved nettet.

Ulemper:

  1. Hæveren skal i god tid vende sig mod den spiller, han/hun vil hæve til. Derved tydeliggør hæveren sine hensigter for modstandernes blokade.
  2. Hæveren har kun 2 muligheder for at hæve til smashere ved nettet og holdet har altså kun 2 angrebsvarationer.
  3. Når alle spillere på et hold bruges som hæver, er der risiko for, at hævningerne er meget uens og sværere for smasherne at forudse.

Systemet er godt for begynderhold, der har svært ved at styre bolden præcist op til hæveren. Systemet er meget simpelt og let at forstå og huske, så holdet kan koncentrere sig om den tekniske udførelse af slagene. Alle på holdet har et ansvar som hævere og får på deres egen krop at mærke, hvor svært det kan være at være hæver. Det er godt for forståelsen af spillet. Men systemet har sine begrænsninger og bør kun benyttes i en opstartsfase, hvor spillerne ikke kender hinanden godt nok.

581d5872-bd08-4ad8-b83a-ec8ef8f9dcd9

volleytræneren & volleytræning